درمان ارتروز و ساییدگی زانو بدون جراحی

 

Image result for ‫ارتروز زانو‬‎

 

در واقع آرتروز زانو (ساییدگی زانو) یک بیماری مفصلی است که غضروف دور مفاصل را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در انتهای استخوان‌ها، غضروف وجود دارد که بافت لغزنده‌ای است که به استخوان‌ها کمک می‌کند، که در مفصل روی هم بلغزند. غضروف باعث می‌شود که مفاصل به خوبی کار کنند. علاوه بر این، غضروف به عنوان ضربه گیر در حرکات عمل می‌کند. اگر به آرتروز مبتلا شوید، لایه بالایی غضروف دور مفاصل شما تجزیه و فرسوده می‌شود. با فرسایش غضروف، استخوان‌ها به همدیگر سائیده می‌شود و سایش استخوان به استخوانعلت درد زانو است، ورم و کاهش دامنه حرکتی مفصل آن می‌شود.

با گذر زمان، مفصل زانو که به آرتروز مبتلا شده است، شکل نرمال خود را از دست می‌دهد. علاوه بر این، ممکن است در لبه‌های مفصل بیمار دچار خار (اسپرز یا زائده) استخوانی شود. همچنین این بیماری باعث می‌شود که تکه‌های استخوان یا غضروف از مفصل جدا می‌شود و در فضای مفصل شناور می‌گردند و این مساله باعث آسیب دیدگی و درد بیشتر می‌شود. که در ادامه به بحث علائم، علت زانو درد و درمان آن می‌پردازیم.

 

علائم

Injury

علائم ساییدگی زانو اغلب به آهستگی به وجود می‌آیند و با گذشت زمان وخامت پیدا می‌کنند. نشانه‌ها و علائم آرتروز زانو از قرارزیر  هستند:

  • درد: مفصل شما در طول حرکت یا پس از آن دچار درد می شود.
  • التهاب: مفصل شما با حتی با وارد کردن فشار کم، دچار التهاب می‌شود.
  • سفتی و خشکی مفصل زانو: سفتی و خشکی زانو هنگام بیدار شدن از خواب در صبح

آرتریت به زبان ساده یعنی التهاب مفاصل که می‌تواند بر اثر علل مختلفی ایجاد شود. دو نوع شایع آرتریت عبارتند از آرتروز و روماتیسم. آرتروز مفصل زانو یکی از مشکلات بسیار شایع است، که اغلب در سنین میانسالی آغاز می‌شود و در سنین ۶۰۰ سالگی شدت می‌یابد و آشکار می‌شود و از دلایل اصلی سفتی زانو می باشد .

  • از بین رفتن انعطاف پذیری: در ساییدگی مفصل زانو دامنه حرکتی مفصل محدود می شود و فرد مانند گذشته نمی تواند زانو را در تمام  دامنه حرکتی، تکان دهد.
  • احساس سائیده شدن: بیمار در هنگام استفاده از مفصل صدای سائیده شدن و تق تق زانو را می‌شنود.
  • خار استخوان: این تکه‌های اضافی استخوان که شبیه برآمدگی‌های سفت هستند، دور مفصل آسیب دیده به وجود می‌آیند.

علت

علت آرتروز زانو می تواند یکی از مشکلات زیر باشد:

  • پارگی مینیسک به خوبی درمان نشده
  • از بین رفتن مینیسک زانو
  • شکستگی استخوان
  • زانو پرانتزی یا کجی زانو
  • وراثت
  • رشد غیرعادی لگن
  • بی حرکت بودن برای مدتی طولانی
  • استفاده بیش از حد و غیرعادی از مفصل زانو
  • التهاب یا عفونت مزمن

تشخیص

تشخیص زود هنگام آرتروز زانو و درد پشت زانو باعث جلوگیری از آسیب دیدگی دائمی می‌شود. که آرتروز معمولا با بررسی سابقه پزشکی  و معاینه زانو تشخیص داده می‌شود. تصویربرداری با اشعه ایکس در کنار آزمایشات تصویربرداری دیگر از قبیل ام آر ای برای تشخیص موثر است. تصاویر اشعه ایکس، باریک شدن فضای بین استخوان‌ها، شکل گیری خار استخوانی  و کیست‌ها را می‌توانند نشان دهند.  تصاویر ام آر ای وقتی توصیه می‌شود که تصاویر اشعه ایکس دلیلی مشخص برای درد مفصل زانو  ارائه نکند یا وقتی که تصاویر اشعه ایکس نشان دهد که بافت های دیگر مفصل ممکن است آسیب دیده باشد.

فیزیوتراپی

webmd_photo_of_trainer_doing_hamstring_stretch

فیزیوتراپی نقشی حیاتی در درمان آرتروز زانو بدون انجام جراحی دارد. فیزیوتراپی برای تسکین درد و بهبود دامنه حرکتی، استحکام و بهبود  عملکرد مورد استفاده قرار می‌گیرد. پس از یک یا دو جلسه فیزیوتراپی، اثرات مثبت آن را مشاهده خواهید کرد.

فیزیوتراپیست های ما نحوه محافظت از زانوی مبتلا به آرتروز را به بیماران آموزش می‌دهند. ما برای بهبود دامنه حرکتی زانو از ورزش‌های استقامتی استفاده می‌کنیم. فیزیوتراپیست ما همچنین ورزش‌های استقامتی لگن و زانو را آموزش می‌دهند تا به ثابت نگه داشتن زانو کمک کنند و باعث محافظت بیشتر مفصل در برابر ضربه و فشار ‌شوند.

ورزش زانو برای بهبود آرتروز زانو بسیار مفید است زیرا عضلات قوی پا از زانو پشتیبانی می‌کنند و ضربه را قبل از رسیدن به زانو جذب می‌کنند. تقویت عضلات چهار سر ران باعث افزایش گردش خون در مفصل زانو می‌شود، ورزش آرتروز زانو تغییرات بیوشیمیایی مفیدی را در مایع مفصلی زانو تحریک می کند و ویژگی‌های روان سازی آن را بهبود می‌بخشد. ورزش همچینن دامنه حرکتی مفصل زانو را بهبود می‌بخشد.

زانوبند طبی

زانوبندها برای کمک به ثابت نگه داشتن پا و کاهش فشار وارده بر مفصل تجویز می‌شوند. در صورتی که زانو ضعیف و لق به نظر برسد، زانو بند طبی بسیار مفید می باشد. زانوبندها باعث رفع فشار از بخشی از زانو که تحت تاثیر آرتروز قرار گرفته می‌شود که به کاهش قابل توجه درد کمک می‌کند. زانوبندها هم به صورت مجزا و هم با ترکیب با روش‌های  دیگر درمان آرتروز زانو برای بدست آوردن بهترین نتایج مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کفی و کفش طبی

کفی‌های طبی باعث رفع فشار از مفصل زانو در هنگام راه رفتن می‌شود. کفی‌های طبی در کلینیک  ما با توجه به شرایط بیمار طراحی و با استفاده از قالبی از پای وی ساخته می‌شوند. کفی‌های طبی ابزاری پزشکی هستند که در داخل کفش قرار می گیرند تا از قوس پا محافظت کند. کفی‌ها با تغییر و محافظت از نیروی بین پا و ساق پا منچر به تسکین زانو درد می شوند. کفی‌ها همچنین هم ترازی و حرکت پا را تغییر می‌دهند.

لیزردرمانی

در روش لیزردرمانی از نور مادون قرمز در نواحی آسیب دیده یا زخم استفاده می‌شود تا بافت نرم ترمیم شود و همچنین درد مزمن و حاد تسکین پیدا کند.

وقتی نورهایی با طول موج‌های مشخص به زانو ارسال می‌شوند، تغییرات فیزیولوژیک در سلول‌ها رخ می‌دهد. لیزردرمانی آرتروز زانو به تولید دوباره سلول و کاهش التهاب کمک می‌کند و از این کمک می کند تا بدن شما خود را درمان کند.

 

آرتروز زانو یک بیماری پیشروند می باشد، که هر چه درمان آن به تعویق افتد، درمان مشکل تر می شود. بیمار می تواند با استفاده از روش های درمان بدون جراحی آرتروز زانو، باعث جلوگیری از پیشرفت بیماری شود، تا لزوم جراحی نیز از بین برود. بنابراین با مشاهده اولین علائم ذکر شده در مقاله، درمان آرتروز زانو را شروع کنید تا بتوانید بهترین نتیجه ممکن را بگیرد.